Alle Vlaamse huizen tegen 2050 energiezuinig

De Vlaams regering start met de hervorming van de energiepremies. Focus ligt hierbij in het slim renoveren van bestaande woningen. Hierbij speelt het isoleren van de woning volgens energieminister Annemie Turtelboom een belangrijke rol. Vooral omdat Vlaanderen vandaag beschikt over meestal oude woningen welke slecht geïsoleerd zijn. Concreet betekent dit dat oude huizen even zuinig dienen te worden dan nieuwe huizen.

De meeste huizen voor 1970 gebouwd beschikken in Vlaanderen nog steeds niet over isolatie of dubbele beglazing. Vooral op vlak van dakisolatie scoren deze huizen slecht, en dat is slecht nieuws. Via het dak gaat namelijk 30% van de warmte verloren in een woning. Ook op vlak van spouwmuurisolatie is er nog veel werk, ondanks de isolatiepremie.

Het huidige plan krijgt veel kritiek, daar waar zij die niet isoleren een financiële sanctie krijgen. In plaats van sancties op te leggen voor zij die niet isoleren, moet men deze groep stimuleren aan de hand van aantrekkelijk energiepremies. Daarom zullen deze ook hervormd worden. De aanpak zelf wordt nog nauw bestudeerd en zal de komende maanden duidelijker worden, maar de regering zal hiervoor samenwerken met de bouwsector en meer dan dertig organisaties zoals de Bouwunie. 

Dit hele project krijgt de naam ‘Renovatieproject’. Wat al zeker is, is dat iedereen die een huis koopt, naast het EPC certificaat ook een geresocialiseerd  stappenplan zal ontvangen hoe de woning verder op een slimme manier kan worden gerenoveerd met als doel een energiezuinige woning, op hetzelfde niveau als een nieuwbouw woning!

Vele bouwexperts hebben hun licht al laten schijnen over dit project en de reacties zijn ook niet allemaal in het positieve kamp. Zo is er vooral de opmerking dat we binnen 35 jaar veel verder moeten staan dan dit plan, zoals bijvoorbeeld volledig energieneutrale woningen welke zelf volledig voorzien in hun behoeften via zonnepanelen, zonneboiler, eventuele kleine windturbines en batterijen om al deze energie op te slaan. 

De opkomst van bio-isolatie en het strohuis

01/02/2017

De laatste jaren komen er heel wat nieuwe isolatiematerialen op de markt. Er is ook een steeds groter wordende vraag een aanbod naar zogenaamde bio-isolatie materialen, meestal vervaardigd uit stro, katoen, klei of plantaardig afval. Voornamelijk stro doet het erg goed, in sommige vergelijkingen met isolatiemateriaal welke vandaag de dag gebruikt wordt, isoleert het tot wel 20% beter!

Lees verder
Isoleren sterk in de lift in Vlaanderen

01/02/2017

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, zoveel is duidelijk. In de eerste zeven maanden van 2015 werden meer dan 12 000 woningen voorzien van isolatie. Dit is in stijgende lijn met de vorige jaren en zelfs 50% meer dan het aantal geïsoleerde woningen vergeleken met 2 jaar terug.

Lees verder