De opkomst van bio-isolatie en het strohuis

De laatste jaren komen er heel wat nieuwe isolatiematerialen op de markt. Er is ook een steeds groter wordende vraag een aanbod naar zogenaamde bio-isolatie materialen, meestal vervaardigd uit stro, katoen, klei of plantaardig afval. Voornamelijk stro doet het erg goed, in sommige vergelijkingen met isolatiemateriaal welke vandaag de dag gebruikt wordt, isoleert het tot wel 20% beter!

Het energieverlies van een slecht geisoleerd huis kan oplopen to 50% verlies van warmte. Dit betekent dus een dubbele prijs voor het stoken. Isolatie is aan een grote opmars bezig, mede door de interessante premies maar ook omdat het één van de meest kost-effectieve investeringen blijken te zijn welke u kan maken in uw woning. 

Met de steeds groter wordende vraag naar ecologische materialen en producten in het algemeen, kan ook isolatie niet achter blijven.

ISOBIO, een bedrijf gevestigd in Cambridge in het Verenigd Koninkrijk, is mede dankzij een Europees onderzoeksproject druk bezig met de zoektocht naar de perfecte biologische isolatie.

Momenteel wordt veel isolatiemateriaal vervaardigd in Azie en wordt het dan naar Europa verscheept. Ook het vervaardigen van modern isolatiemateriaal vergt veel energie. Het hele idee van ISOBIO is om isolatiemateriaal te maken uit lokale bronnen welke eenvoudig te verkrijgen zijn in de natuur en geen langdurig transport nodig hebben.

Momenteel wordt er getest met tal van mogelijke materialen zoals katoen, stro, klei of plantaardig afval. 

Vooral stro blijkt een erg goed isolatiemateriaal te zijn en wanneer het correct wordt geplaatst, isoleert het zelfs tot 20% beter dan isolatiemateriaal welke vandaag de dag gebruikt wordt. Hoewel het lijkt dat een strohuis recht uit “de wolf en de drie biggetjes“ lijkt te komen, zijn de resultaten verbazingwekkend!

Thermografische foto van een normaal huis tegenover een stro-geisoleerd huis

Bovenstaande foto is een vergelijking van een normaal geisoleerd huis tegenover een stro-geisoleerd huis!

Momenteel wordt als onderdeel van het project enkele huizen volledig gebouwd en geïsoleerd met stro. Het isoleren van een modale woning komt overeen met ongeveer 7 ton stro. Als je weet dat er in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 4 miljoen ton stro teveel is, is het potentieel enorm, namelijk een half miljoen huizen welke geïsoleerd kunnen worden met behulp van stro.

Het bedrijf hoopt binnen vijf jaar tijd de studie en technologie helemaal op punt hebben waarna stro-isolatie kan worden aangeboden op de consumentenmarkt.

Isoleren sterk in de lift in Vlaanderen

01/02/2017

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, zoveel is duidelijk. In de eerste zeven maanden van 2015 werden meer dan 12 000 woningen voorzien van isolatie. Dit is in stijgende lijn met de vorige jaren en zelfs 50% meer dan het aantal geïsoleerde woningen vergeleken met 2 jaar terug.

Lees verder
Alle Vlaamse huizen tegen 2050 energiezuinig

03/02/2017

De Vlaams regering start met de hervorming van de energiepremies. Focus ligt hierbij in het slim renoveren van bestaande woningen. Hierbij speelt het isoleren van de woning volgens energieminister Annemie Turtelboom een belangrijke rol. Vooral omdat Vlaanderen vandaag beschikt over meestal oude woningen welke slecht geïsoleerd zijn. Concreet betekent dit dat oude huizen even zuinig dienen te worden dan nieuwe huizen.

Lees verder