Kan ik mijn spouwmuur zelf isoleren?

Bij een nieuwbouw woning welke nog in opbouw is kan dit zeker. Wanneer het na-isoleren van een bestaande spouwmuur betekent, is het niet aan te raden.

Spouwmuurisolatie bij een nieuwbouw woning

Bij een woning welke in opbouw is, kan men zelf de spouwmuren isoleren. Dit dient te gebeuren nadat de binnenmuren geplaatst zijn.

Men kan hier kiezen tussen isolatieplaten gemaakt uit PUR, ofwel glaswol rollen. EPS-parels of isolatieparels, inblaaswol of vloeibare PUR isolatie zijn niet mogelijk gezien er geen buitenmuur aanwezig is en deze materialen zich nergens aan kunnen hechten en een effen geheel kunnen vormen. 

Het plaatsen van isolatieplaten of glaswol rol is voor een nieuwbouw een eenvoudig ingreep, maar dient wel met de nodige precisie uitgevoerd te worden. Indien de werken slecht zijn uitgevoerd en niet alle ruimten zijn opgevuld, kunnen er zich koudebruggen voordoen en vochtproblemen. Na het aanbrengen van de isolatie kunnen de buitenmuren gemetseld worden

Spouwmuren na-isoleren bij een bestaande woning

Ook al is het mogelijk spouwmuren zelf na te isoleren, is het voor heel wat redenen af te raden:

  • Spouwmuur geschikt of niet
  • Geen recht op premies
  • U moet zelf het materiaal huren
  • Uitvoering en nauwkeurigheid van de werken

Spouwmuur geschikt of niet

Een erkend isolatiebedrijf kan al snel uitmaken of uw spouwmuur geschikt is voor isolatie. Aan de hand van een boorgaatje wordt een endoscoop van de spouwmuur uitgevoerd. Een goede vakman kan aan de hand van enkele criteria beslissen of uw muur geschikt is of niet.

De belangrijkste criteria is uiteraard of er een spouwmuur aanwezig is. Indien ja, dient uwt uw spouw minstens 5 cm breed moet zijn, vrij van bouwafval, de kwaliteit van binnen- en buitengevel en voegmortel dient van goede kwaliteit te zijn. Als doe-het-zelver is deze beslissing moeilijk zelf te maken.

Geen recht op premies

U heeft enkel recht op een isolatiepremie wanneer de werken worden uitgevoerd door een erkend aannemer. Alle werken dienen uitgevoerd te worden volgens de STS 71.1 specificaties. Hiervoor dienen de isolatiebedrijven een verklaring af te leggen. Doordat u geen recht op premies heeft, is er in prijs weinig verschil tussen doe-het-zelf en de werken te laten uitvoeren door een isolatiebedrijf.

U moet zelf het materiaal huren of aankopen

Voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie dient u te beschikken over gespecialiseerd materiaal. Enkele gereedschappen zijn een speciale compressor met drukmeter en regelaar om het isolatiemateriaal in te blazen samen met een slang en tuit, een speciale kleine container voor het isolatiemateriaal, een boor voor de boorgaten. Wanneer u kiest voor EPS parels dient u ook te beschiken over een lijmvat.

Uitvoering en nauwkeurigheid van de werken

Beschikt u over al het materiaal, wilt u geen premies en u weet zeker dat de spouwmuur geschikt is, dan kan u zelf de isolatie plaatsen. Maar hoe weet u ook dat de werken goed zijn uitgevoerd.

Vakmannen bij isolatiebedrijven plaatsen dagelijks spouwmuurisolatie, hebben hiervoor een opleiding genoten en kennen de STS 71.1 specificaties. Hierdoor garanderen de meeste isolatiebedrijven dat de werken nauwkeurig en goed zijn uitgevoerd. Dit betekent zonder koudebruggen als gevolg van lege plekken, alles goed afgedekt zodat er geen isolatiemateriaal ontsnapt en een goede afwerking waarbij de boorgaten netjes terug worden opgevuld met voegmortel. Wanneer u de werken zelf uitvoert, kan niemand u dezelfde resultaten garanderen.

Daarom raden wij ook ten volle aan beroep te doen op een erkend isolatiebedrijf!