Vloerisolatie

Last van koude voeten? Dan is uw vloer waarschijnlijk slecht geïsoleerd. Wist u dat de vloer verantwoordelijk is voor 15% van de warmteverliezen van een woning? Zoals bij muren verhoogt het aanbrengen van isolatie de stralingstemperatuur van de wand of vloer, zodat u gemakkelijker de comforttemperatuur bereikt: u kunt 1 tot 3°C minder stoken om hetzelfde warmtegevoel te krijgen. Een vloer isoleren is een delicaat werkje. Om er maximaal voordeel uit te halen, dient u een gespecialiseerd en erkend bedrijf in te schakelen.

Drie elementen om rekening mee te houden bij vloerisolatie

Een kruipkelder heeft niets te maken met isolatie: hij dient om vochtproblemen te vermijden en dus kan de lucht er vrij circuleren. Wanneer het buiten koud is, daalt de temperatuur in de kruip- kelder. En ook in de vloer die er net boven ligt! Het is daarom nog belangrijker een kruipkelder te isoleren dan een vloer die op de volle grond rust.

Vloerverwarming kan niet zonder isolatie: het is de bedoeling dat de warmte die homogeen over het hele vloeroppervlak wordt verdeeld niet eerst een paar graden daalt vóór ze u komt verwarmen!

Perfect schoon en zonder vocht werken: bij de installatie van thermische isolatie. Dit is essenti- eel om ongewenste chemische reacties te vermijden, het product goed te laten hechten en alle onregelmatigheden op te vullen.

Vloeren langs onder isoleren

Soms is het gemakkelijker om een vloer te isoleren door de isolatielaag tegen het plafond van de ruimte eronder aan te brengen, vooral als dat een kelder of kruipkelder is. Je moet dan wel goed opletten voor de leidingen die tegen het plafond lopen.

Isoleren met PUR-schuim

Voor vloerisolatie langs onder is dit de beste keuze. Om PUR-schuim te sprayen is er niet zoveel vrije hoogte nodig (60 cm). Dit schuim vult bijzonder efficiënt alle gaten en kieren op en het hecht zich gemakkelijk tegen het plafond.

Denk eraan dat PUR een hoge isolatiewaarde heeft en sterk luchtdicht is. Breng achtereenvolgende lagen met een dikte van telkens 2 tot 3 cm aan om luchtbellen te vermijden, want dan zouden delen kunnen loskomen van het plafond. Een totale dikte van 10 à 12 cm wordt aanbevolen. De leidingen zitten natuurlijk in de PUR-laag wegge- werkt. Het schuim omsluit ze helemaal, zodat er geen thermische bruggen ontstaan.

PUR-schuim is zeer drukvast en bevat bovendien geen irriterende vezels of toxische elementen. Het wordt ter plaatse aangemaakt, transport is dus eenvou- dig. Van dit duurzame en milieuvriendelijke product bestaan ook biologische versies met natuurlijke ingrediënten. Aangezien PUR goed hecht en alle kieren en holten opvult, verzakt het nooit en is een voorbereidende egalisatielaag niet noodzakelijk. Die besparing is mooi meegenomen!

Isoleren met EPS- of XPS-platen

Ook die oplossing wordt vaak gebruikt. Maar in ver- gelijking met PUR-schuim vertonen deze platen enke- le nadelen: de dikte moet minstens 15 cm bedra- gen, buizen en leidingen wegwerken is niet eenvoudig en er is een egalisatielaag nodig. Platen hebben natuurlijk ook vaste afmetingen en dus treedt er nogal wat materiaalverlies op. Ook opletten voor koudebruggen aan de naden tussen de platen. Ten slotte is EPS een suikerhoudend materiaal dat muizen aantrekt. Opletten in kelders, dus.

Vloeren langs boven isoleren

Als een zolder niet gebruikt wordt als woonruimte of als het onmogelijk is om een kamer langs de onderzij- de te isoleren, is een isolatielaag op de vloer vaak een goede oplossing. Maar hou dan wel rekening met de deuren en eventuele trapjes en drempels. Boven- dien moet u eerst de bestaande vloerbekleding ver- wijderen en achteraf vloerbekleding aanbrengen.

De twee materialen die aangewezen zijn voor vloeri- solatie langs de onderzijde, zijn ook de meest ge- bruikte voor de bovenzijde. Aangezien er geen leidin- gen in de weg liggen (behalve bij vloerverwarming), hebt u vrije keuze. Er is wel een verschil in drukvast- heid. Dat is cruciaal, want de bewoners zullen over de isolatie lopen! PUR-schuim haalt op dit punt ver- uit de beste score. Bovendien kan de nieuwe vloer- bekleding rechtstreeks op het verharde schuim wor- den aangebracht ... Bij isolatie langs boven is een dikte van 8 tot 10 cm voldoende. Als het lokaal eron- der verwarmd is, mag de laag nog dunner zijn.