Ramen en vensters isoleren

Langs ramen kan tot 15% van de warmte in een woning weglekken. Goed om weten is dat gewoon dubbel glas nu voorbijgestreefd is! Tegenwoordig installeert u beter superisolerend hoogrendementsglas, dat voorzien is van folies (die minder stralingswarmte doorlaten) en edelgassen. Om de juiste beglazing te kiezen, kijkt u naar de U-waarde (lees het kaderstuk). De U-waarde van hoogrendementsglas schommelt momenteel rond 1. Vergelijk dit met de U-waarde 6 van enkel glas en 3 van gewoon dubbel glas. Of met andere woorden: vervang uw vertrouwde dubbel glas en uw isolatie wordt drie keer beter! Een fameuze energiewinst!

Als u hoogrendementsglas installeert, dient u gewoonlijk ook het raamprofiel te vervangen. Ook de U-waarde van het profiel is dus essentieel als u een type kiest (hout, metaal- of kunststofprofielen). De U-waarde van dit profiel mag tegenwoordig niet hoger liggen dan 1,4. Installeer ook vensters met een CE-label. Het garandeert dat er een gestandaardiseerde productiemethode is gebruikt die aan Europese kwaliteitsnormen voldoet. Beglazing heeft tegenwoordig diverse functies.

Ze is tegelijk:

  • Thermisch isolerend
  • Afdichtend
  • Inbraakwerend
  • Beschermend tegen zonnestraling
  • Akoestisch isolerend

Welk raamprofiel kiezen?

Ook op dit domein circuleren er hardnekkige vooroordelen. En net zoals elke voetballiefhebber zich trainer waant, heeft elke burger een uitgesproken of hardnekkige mening over de kwestie. Deze vijf objectieve criteria helpen u misschien bij uw keuze:

De algemene stijl van uw woning: dit is beslist de belangrijkste maatstaf. Uw nieuwe ramen moeten gewoon passen bij uw woning. Hout is natuurlijk geschikt voor opgeknapte boerderijtjes, beschermde oude gebouwen, enz. Aluminium maakt slankere en smallere profielen mogelijk en creëert een meer zakelijke stijl. PVC is sterk geëvolueerd. Dankzij folies en imitaties kan het nu ook een meer gezellige sfeer en heel diverse vormgevingen oproepen.

De plaats en de afmetingen: geef de voorkeur aan aluminium als uw ramen flink groot zijn uitgevallen. Ook de ligging van uw woning is belangrijk. U moet de stijl van de omgeving respecteren en rekening houden met externe elementen. Zo kiest u aan de kust beter voor PVC. Isolatie: hout isoleert goed, maar aluminium en PVC lopen nog nauwelijks achter.

Onderhoud: hout vraagt uiteraard het meeste onderhoud. Aluminium en PVC hoeft u nooit te schuren, te schilderen, te beitsen of te lakken.
Budget: aluminium is duurder dan hout of PVC.

Zijn rolluiken een goed idee?

Tussen de voor- en tegenstanders van rolluiken is het pleit nog niet beslecht. Natuurlijk houden rolluiken de zonnestraling tegen, zowel in de zomer (de warmte blijft buiten), als in de winter (geen verblinding als de zon laag staat). Maar ze bemoeilijken ook ventilatie langs de ramen
en zijn niet noodzakelijk goed geïsoleerd (ze veroorzaken vaak koudebruggen).

Rolluiken worden ook heel vaak geïnstalleerd omdat ze een veilig gevoel geven. Wilt u dus absoluut rolluiken, kies dan voor perfect geïsoleerde buitenrolluiken met onzichtbare kasten.

Bij een renovatie is het heel gemakkelijk om de rolluiken met binnenkast weg te nemen, de opening dicht te maken, de vrijgekomen ruimte op te vullen met PUR-schuim en de rolluiken te vervangen door dubbelzijdige gordijnen. Hoogrendementsglas is immers efficiënt genoeg om rolluiken overbodig te maken.