Oudere woningen gebouwd voor 1950 beschikken meestal niet over een spouwmuur. Bij deze woningen is buitengevelisolatie plaatsen een goed idee. Daarnaast krijgt uw (oude) woning ook een volledige nieuw uitzicht van buitenaf.
Hoe werkt buitengevelisolatie?
Bij buitengevelisolatie wordt de isolatie direct aangebracht op de buitenmuur. Men kan onderscheid maken tussen 3 verschillende soorten buitengevelisolatie:
Steenstrips in combinatie met isolatie
Dit composietmateriaal bestaat uit een laag PUR en baksteenstrips met een dikte van 2 cm. Tussen beide zit een laag kwartszand om te voorkomen dat het PUR in de voegen zou doordringen en de gevel verontreinigen. Voordelen: snel en een- voudig aan te brengen, natuurlijk uitzicht, goed isolatiemiddel, zeer beperkte koudebruggen (tand- en groefbevestiging), goede mechanische weerstand, brandwerend, waterdicht.
ETICS (External Thermal Insulation Composite Systems)
Dit is in België het meest gebruikte systeem, met meer dan 500 000 m2 geveloppervlakte per jaar! Maar het werk moet absoluut door een vakman worden uitgevoerd! Hij brengt isolatiemateriaal dat hij bevestigt met een mor- tellaag of kunsthars, tegen de gevel aan. Over de isolatie komt een decoratieve pleisterlaag. Voordelen: geen ruimteverlies binnen, eventuele schoonheidsfouten in de gevel verdwijnen, geen hinder bij de installatie. Het isolatiemiddel slorpt in de zomer de warmte op en in de winter de koude. De oorspronkelijke muur blijft behouden en aan de binnenzijde kan er geen condensatie optreden (en dus blijven schimmels en zwammen weg). Door de isolatie van de buitenzijde ver- hoogt ook de thermische inertie van de binnenmuur.
- Nadelen: ETICS is geen goedkope oplossing (reken op 135 euro per m2, excl. btw) en u moet een stedenbouwkundige vergunning aanvragen (en de toestemming van uw buren krijgen). Bovendien moet u vaak de dakoverhang en de vensterbanken laten aanpassen, omdat uw gevel verder naar buiten uitsteekt.
- Indien uw woning over een spouw beschikt en u wilt buitengevelisolatie toepassen, dan kunt u best ook de spouw laten opvullen met isolatiemateriaal om warmteverliezen door ventilatie in de spouw te vermijden.
- Isolatiemiddelen: In 85% van de gevallen wordt EPS (geëxpandeerd polystyreen) met grafietcoa- ting toegepast, het is een goed isolatieproduct (lambda tussen 0,030 en 0,038) en nog milieu- vriendelijk ook. Rotswol is het op één na meest gebruikte isolatiemiddel. Ook houtvezelpanelen, XPS en PUR beginnen opgang te maken in de ETICS-systemen.
De voordelen van buitengevelisolatie
- Werken vinden volledig aan de buitenmuur van het huis plaats waardoor u geen last heeft binnen
- Duurzaam en lange levensduur
- Verbetert de levensduur van uw woning omdat het de buitenmuren volledig ingepakt worden
- Nieuwe uitstraling van uw woning welke u zelf volledig kan kiezen
- Vermindering van CO2 uitstoot
- Goede isolatiewaarde
- Voldoet aan de regels voor 2020 van de Vlaamse Overheid voor een energiezuinige woning
De nadelen van buitengevelisolatie
- Kostprijs
- U bent verplicht een bouwvergunning aan te vragen
Spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie?
Ons advies is dat wanneer je de keuze hebt tussen spouwmuurisolatie én buitengevelisolatie, het beter is te kiezen voor spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is eenvoudiger te plaatsen, kan meestal binnen één werkdag worden gedaan, waar buitengevelisolatie meer tijd nodig heeft.
Er is ook het financiele aspect, waar spouwmuurisolatie veel goedkoper is dan buitengevelisolatie. Dit komt omdat de werken minder lang duren maar er ook minder materiaal nodig is.
Indien u een geschikte spouwmuur hebt en toch kiest voor buitengevelisolatie, zal dit zijn effect grotendeels verliezen. Dit komt omdat de warmte nog steeds verloren gaat via de spouwmuur.