Wat is een isolatiechape?

Een isolatiechape combineert zoals zijn naam doet vermoeden twee verschillende zaken. Het werkt als isolatie en dient tegelijk ook als de chape waarop de uiteindelijke vloer wordt gelegd.

De isolatiechape is een nieuwe trend bij nieuwbouw en verbouwingen. Door het isolatiemateriaal samen met de cement te mengen, ontstaat een laag welke isoleert en dienst doet als chape.

Voordelen van een isolatiechape

Het combineren van chape en isolatie brengt heel wat voordelen met zich mee, de belangrijkste hiervan zijn:

  • Verhoogd wooncomfort
  • Geen koudebruggen
  • Geen aparte vloerisolatie noodzakelijk
  • Snellere uitvoering van de werken
  • Dunnere vloer nodig, ideaal bij verbouwingen

EPS isolatiechape

Bij een EPS isolatiechape worden EPS-isolatieparels vermengd met het cement. Dit resulteert in een lichte en goed isolerende chape. 

Betopor Floormix

Een veelgebruikt merk in België is Betopor Floormix. Deze ATG-gecertificeerde isolatiechape geeft recht op isolatiepremies. Het bestaat uit cement met een sterkteklasse van 52,5 en wordt gemengd met EPS-isolatieparels met een diameter tussen de 2 en 4mm. EPS-parels bestaan uit expandeerbaar polystyreen en worden vaak gebruikt bij spouwmuurisolatie. EPS-parels bestaan voor 2% uit polystyreen en 98% lucht.

Met een lambda waarde van 0,085 WmK volstaat een isolatiechape van meer dan 10 centimeter voor de isolatiepremie. Daarnaast beschikt het ook over een goede akoestische isolerende functie, waar dit bij een klassieke chape niet het geval is.

Prijs van een isolatiechape

Een isolatiechape is duurder dan een gewone chape, ook omdat ze in de meeste gevallen dikker is dan een klassieke chape. Maar alles samen is een isolatiechape voordeliger omdat er geen aparte vloerisolatie nodig is.

Isolatiechape en premies

Een isolatiechape geeft ook recht op isolatiepremies. Zolang het isolatiemateriaal een minimum Rd waarde heeft van 1,2m2 K/w. In 2015 ontvangt u tot 6 euro premie per vierkante meter vloerisolatie.

Schuimbeton

Schuimbeton wordt vaak aanzien als isolatiechape, maar is dat niet helemaal. Het beste schuimbeton heeft een lambda-waarde van 0,12 WmK. Hierdoor is het nodig een chape aan te brengen van minstens 15cm, wat ongewoon veel is en waardoor het voordeliger is om eerst een gespoten PUR-isolatievloer te laten leggen en dan een gewone chape.