-
Mijn dak ligt naar het
- Noorden
- Oosten
- Zuiden
- Westen
-
De hellingsgraad van mijn dak is
- Zeer stijl(45°)
- Normaal (35°)
- Zwak (20°)
- Plat dak (0°)
-
Hoeveel schaduw krijgt uw dak?
- Geen
- Weinig
- Veel
-
Wat is uw jaarlijks elektriciteitsverbruik?
kWh per jaarDit komt overeen met het verbruik van een gezin van
-
Uw dak gegevens
Aan de hand van uw adres bepalen wij het aantal zonuren en berekenen uw zonnepanelen potentieel.
-
Uw e-mail adres
Aan de hand van de door jou ingevoerde gegevens sturen wij een gepersonaliseerde simulatie op van uw situatie.
-
Gratis Offertes
Samen met de simulatie welke wij u sturen ontvangt u vrijblijvend enkele scherpe offertes van installateurs in .
”Wij bevelen enkel installateurs aan welke door onze bezoekers positief werden beoordeeld. De gemiddelde score voor installateurs in bedraagt 4.7/5.”
Stefan Goessens
Zonnepanelen adviseur
-
We zoeken doorheen 250 installateurs
Op basis van uw locatie en resultaten zoeken we naar de meest geschikte installateurs geselecteerd op meer dan 20 criteria
- Installateurs in de regio van
- Score van 4.3/5 or hoger
- Voldoet aan onze 21 kwaliteitscriteria
-
De resultaten zijn binnen!
Dakisolatie
Zonder isolatie ontsnapt 30% van de warmte via het dak. De reden daarvoor is een eenvoudig principe uit de fysica: warme lucht stijgt. Een doeltreffende warmte-isolerende barrière op dak en zolder is dus essentieel. Dat is ongetwijfeld de belangrijkste ingreep bij renovatie of isolatie. De werken zijn vrij eenvoudig uit te voeren en u voelt onmiddellijk de positieve weerslag op uw energierekening. De kosten zijn bijgevolg snel terugverdiend.
Bij het isoleren van een dak kan men onderscheid maken tussen 2 verschillende type daken:
- Hellend dak
- Plat dak
Hellend dak
Er zijn drie mogelijkheden, afhankelijk van de aanwezige draagstructuur.
1. Een keperdak
De meeste recente woningen met een hellend dak hebben een keperdak. De kepers vertrekken van de nok en lopen naar beneden tot op de muren. Om zo’n dak te isoleren is minerale wol aangewezen.
- Glaswol (lambda: 0,035): wordt vervaardigd door zand, smeltmiddelen (kalksteen, dolomiet, ...) en gerecycleerd glas onder hoge temperatuur met elkaar te versmelten. Bij het afkoelen wordt de massa tot vezels getrokken, die vervolgens tot een wolachtige matras worden verlijmd. Omdat het materiaal samendrukbaar is, vormen deze rollen een goede thermische isolatie. Glaswol biedt ook een goede geluidsisolatie. Het materiaal is duurzaam en onbrandbaar. Het krimpt of rekt niet en beschermt tegen zwammen en ongedierte.
- Rotswol (lambda: 0,035): dit is de milieuvriendelijke versie van glaswol die bestaat uit basalt, vulkanisch gesteente of hoogovenslakken. Rotswol isoleert akoestisch heel goed, is waterafstotend en rot niet. Het materiaal ontbrandt niet, verspreidt vlammen niet en geeft geen toxische rook af. Het is bestand tegen termieten.
Beide soorten minerale wol zijn gemakkelijk te snijden en tussen de kepers aan te brengen. Hou rekening met een marge in de breedte, zodat de banen mooi op elkaar aansluiten. Zo vermijdt u warmte- en koudelekken! Een dikte van minstens 15 cm verdient aanbeveling. Het is essentieel om boven de rollen een dampscherm aan te brengen dat beschermt tegen vocht en schimmels. Een dampscherm houdt de vochtige binnenlucht tegen en vermijdt condensatie aan de koude dakzijde. Het dampscherm wordt aan de naden afgedicht met tape en het moet altijd naar de zolder gericht zijn.
2. Een gordingdak
Daken van oude woningen zijn vaak opgebouwd uit kepers en gordingen. De kepers lopen van de nok naar beneden, de gordingen lopen horizontaal van muur tot muur. Ook hier is minerale wol een goede oplossing. Tussen de kepers wordt een eerste laag aangebracht, maar die is natuurlijk onvoldoende. Haaks op de eerste laag komt dan een tweede, die alle naden en kieren van de eerste laag mooi afdekt en tocht vermijdt. Ideaal worden de gordingen aangevuld met extra latten om de oppervlakte te verminderen en een soort kader te vormen waarin de isolatie mooi op haar plaats blijft. Ook bij deze dakconstructie zijn een dampscherm en onderdak onmisbaar.
3. Een sarkingdak
Bij dit daktype komt de isolatie niet tussen de kepers en gordingen te zitten, maar bovenop de draagstructuur. Koudebruggen zijn dan gemakkelijk te vermijden, aangezien de isolatie ononderbroken doorloopt. Bovendien zijn de gebruikte isolatiepanelen efficiënter dan hout.
Het is het ideale daksysteem als de zolder tot woonruimte dient. Andere voordelen: een betere bescherming van het gebintehout (dat eronder ligt), geen plaatsverlies onder het dak, uitstekende inbraakbescherming en esthetisch uitzicht (de balken blijven onderaan zichtbaar).
Bij een sarkingdak vinden alle opeenvolgende isolatiewerken (onderdak, thermische isolatie, tengel- en panlatten, stabilisatie en dampscherm) in één bewerking plaats. Voor de isolatie zijn harde panelen noodzakelijk, met keuze uit diverse materialen:
- PUR (lambda tussen 0,023 en 0,029): paneel op basis van polyurethaan.
- PIR (lambda tussen 0,023 en 0,029): polyisocyanuraat of PIR is recenter dan PUR en heeft een grotere brandweerstand.
- Fenolschuim (lambda: 0,022): de beste lambdawaarde op de markt.
Plat dak
Ook om een plat dak te isoleren zijn er drie mogelijkheden. Wat u kiest, hangt af van de constructie en de beschikbare ruimte. En elke mogelijkheid heeft voor- en nadelen.
1. Een koud dak
Bij dit daktype komt de isolatie aan de binnenzijde. De draagstructuur met de ondoordringbare laag (beton, hout, rubber, roofing, enz.) is dus niet verwarmd. De toepassing van een dergelijke isolatie moet beperkt blijven tot bestaande platte daken met geringe hoogte.
Eigenlijk is een koud dak af te raden, omdat de dakstructuur blootstaat aan grote temperatuurschommelingen. Afhankelijk van de seizoenen zullen de materialen dus uitzetten of krimpen, waardoor er schade kan optreden (barsten, enz.). Om condensatie te vermijden is een dampscherm essentieel. Voor een koud dak worden meestal harde isolatieplaten of minerale wol gebruikt.
2. Een warm dak
Het isolatiemiddel komt bovenop de draagstructuur (hout, beton, ...). Dat biedt twee voordelen: er kan zich geen condensatie vormen aan de binnenzijde en de structuur is beschermd tegen temperatuurschommelingen. Deze techniek verdient dus aanbeveling! Het waterwerend membraan (bitumen, PVC, EPDM, roofing, enz.) komt bovenop de isolatielaag, terwijl het dampscherm aan de binnenzijde wordt aangebracht, tegen de isolatielaag en het dakbeschot. Voor een warm dak worden PIR- of XPS-platen gebruikt .
3. Een omgekeerd plat dak
Zelfde principe als het warme dak, maar de isolatie wordt op de waterkerende laag gelegd en daarbovenop komt dan weer de bal- lastlaag (grind, tegels, enz.). Het spreekt vanzelf dat de dakstructuur stevig genoeg moet zijn om het extra gewicht te dragen. Deze techniek verdient aanbeveling voor dakterrassen of beloopbare daken, maar ook voor balkons. Voor de isolatie worden hoofdzakelijk XPS-platen gebruikt (zie kader- stuk). Ze beschikken immers over de mechanische eigenschappen die nodig zijn voor een dak waarop gelopen wordt.
- Voordelen: de draagstructuur en de waterkerende laag zijn beschermd tegen thermische schokken en UV-stralen, die de meeste schade aan de membranen toebrengen. Met deze techniek is ook een mooie afwerking mogelijk: een groen- dak, decoratieve tegels, enz.
Spouwmuurisolatie
Er bestaan 3 verschillende manieren om spouwmuren te isoleren: opvullen met schuim (PUR), vlokken en parels of korrels (EPS). De methodes zijn vrijwel identiek, enkel de producten verschillen.
Lees verderVloerisolatie
Last van koude voeten? Dan is uw vloer waarschijnlijk slecht geïsoleerd. Wist u dat de vloer verantwoordelijk is voor 15% van de warmteverliezen van een woning?
Lees verderBuitengevelisolatie
Wanneer het isoleren van de spouwmuur niet mogelijk is omdat er geen spouwmuur aanwezig is of deze niet geschikt is, dan is buitengevelisolatie een prima alternatief.
Lees verderSoorten isolatiemateriaal
Isolatiematerialen zijn beschikbaar in alle vormen en functies. Zo verschillen ze in prestatie, duurzaamheid, prijs en functie zoals het isoleren van de spouwmuur, dak, zolder of buitengevel.
Lees verder