Isolatie

isolatie summary

Waarom isoleren?

Uw comfort stijgt. In een geïsoleerde woning daalt de temperatuur minder snel in de winter en blijft ze constant in de zomer. Met een goede isolatie vermijdt u vochtproblemen, schimmels en zwammen en dus ook de gezondheidsproblemen die er het gevolg van zijn.

Uw energiefactuur daalt. Het uitgespaarde bedrag hangt natuurlijk af van de omvang van de isolatiewerken. Als u zowel de vloer, het dak als de muren van een oude woning isoleert, bespaart u tot meer dan 40%. Kiest u bovendien voor een condensatieketel met hoog rendement, dan bespaart u nog meer.

De geluidsoverlast vermindert. Een goede isolatie dempt de geluiden die van buiten doordringen. In een stedelijke omgeving is geluidsisolatie goud waard, zeker als u in de buurt van een luchthaven woont.

De waarde van uw woning stijgt. Om een woning te verkopen (of te verhuren) hebt u voortaan een EPC-certificaat nodig met de energieprestaties van uw woning. En een goed geïsoleerde woning krijgt u vlotter verkocht.

Meer informatie over isolatie

Isolatiepremie in 2015 in Vlaanderen

Hoewel u uw isolatiewerken snel terugverdient door een lagere energiefactuur, zijn de premies, subsidies en belastingverminderingen van de diverse Belgische overheden mooi meegenomen. Omdat de federale en gewestregeringen willen besparen, werden de tegemoet- komingen voor renovatie en isolatie van woningen in 2015 herzien.

Passiefwoning

Passiefwoning

Soorten isolatiemateriaal

Isolatiematerialen zijn beschikbaar in alle vormen en functies. Zo verschillen ze in prestatie, duurzaamheid, prijs en functie zoals het isoleren van de spouwmuur, dak, zolder of buitengevel.

Ramen en vensters isoleren

Langs ramen kan tot 15% van de warmte in een woning weglekken. Goed om weten is dat gewoon dubbel glas nu voorbijgestreefd is! Tegenwoordig installeert u beter superisolerend hoogrendementsglas, dat voorzien is van folies (die minder stralingswarmte doorlaten) en edelgassen. Om de juiste beglazing te kiezen, kijkt u naar de U-waarde (lees het kaderstuk). De U-waarde van hoogrendementsglas schommelt momenteel rond 1. Vergelijk dit met de U-waarde 6 van enkel glas en 3 van gewoon dubbel glas. Of met andere woorden: vervang uw vertrouwde dubbel glas en uw isolatie wordt drie keer beter! Een fameuze energiewinst!

Buitengevelisolatie

Wanneer het isoleren van de spouwmuur niet mogelijk is omdat er geen spouwmuur aanwezig is of deze niet geschikt is, dan is buitengevelisolatie een prima alternatief.

Vloerisolatie

Last van koude voeten? Dan is uw vloer waarschijnlijk slecht geïsoleerd. Wist u dat de vloer verantwoordelijk is voor 15% van de warmteverliezen van een woning? Zoals bij muren verhoogt het aanbrengen van isolatie de stralingstemperatuur van de wand of vloer, zodat u gemakkelijker de comforttemperatuur bereikt: u kunt 1 tot 3°C minder stoken om hetzelfde warmtegevoel te krijgen. Een vloer isoleren is een delicaat werkje. Om er maximaal voordeel uit te halen, dient u een gespecialiseerd en erkend bedrijf in te schakelen.

Dakisolatie

Zonder isolatie ontsnapt 30% van de warmte via het dak. De reden daarvoor is een eenvoudig principe uit de fysica: warme lucht stijgt. Een doeltreffende warmte-isolerende barrière op dak en zolder is dus essentieel. Dat is ongetwijfeld de belangrijkste ingreep bij renovatie of isolatie. De werken zijn vrij eenvoudig uit te voeren en u voelt onmiddellijk de positieve weerslag op uw energierekening. De kosten zijn bijgevolg snel terugverdiend.

Spouwmuurisolatie

Tot 25% van de warmte ontsnapt langs de buitenmuren. Alleen via het dak gaat dus meer warmte verloren. De impact van buitenmuren wordt vaak onderschat. De wanden die ons omgeven, stralen warmte of koude uit en geven ons dus een behaag- lijk of onbehaaglijk gevoel. Niet-geïsoleerde muren, die in de winter dus koud zijn, verplichten ons om de verwarming één of twee graadjes hoger te zetten en dus meer uit te geven! Door een goede muurisolatie krijgen ze een grotere thermische inertie.