Isoleren sterk in de lift in Vlaanderen

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, zoveel is duidelijk. In de eerste zeven maanden van 2015 werden meer dan 12 000 woningen voorzien van isolatie. Dit is in stijgende lijn met de vorige jaren en zelfs 50% meer dan het aantal geïsoleerde woningen vergeleken met 2 jaar terug.

Deze hoge cijfers kennen voornamelijk twee oorzaken. Enerzijds ligt het aantal (oude) woningen in Vlaanderen vrij hoog. Deze woningen beschikken in de meeste gevallen vrijwel niet over isolatie of oud isolatiemateriaal welke van slechte kwaliteit is. De laatste jaren is er op technologisch vlak heel wat verbeterd met de opkomst van isolatieparels of gespoten PUR. Deze nieuwe materialen beschikken over 3 tot 4 maal betere isolatiewaarden dan verouderde isolatiematerialen. Anderzijds zijn er de uitstekende subsidiemaatregelen. Deze worden in het najaar hervormd, dus is het nu nog de uitgelezen kans om gebruik te maken van de huidige voorwaarden, iets wat vele Vlamingen hebben gedaan dit jaar. 

Annemie Turtelboom, Vlaams Minister van Energie verwacht dat dit jaar meer dan 20 000 woningen van na-isolatie zullen worden voorzien. “Dit is het beste moment om spaarcenten te investeren in het energiezuiniger maken van uw woning. Het is een zeer kost-efficiënte investering en haalt een veel hoger rendement dan je geld bij de bank of op spaarboekjes te laten staan.”

Met amper 47 procent van de woningen welke geïsoleerd zijn in Vlaanderen is er echter nog een grote vooruitgang te boeken. Vooral spouwmuurisolatie ontbreekt bij veel Vlaamse woningen. De meeste woningen in Vlaanderen beschikken over een spouwmuur en zijn dus geschikt voor dit type isolatie welke binnen één dag kan worden voltooid en waarvoor ook geen bouwvergunning nodig voor is.

De opkomst van bio-isolatie en het strohuis

01/02/2017

De laatste jaren komen er heel wat nieuwe isolatiematerialen op de markt. Er is ook een steeds groter wordende vraag een aanbod naar zogenaamde bio-isolatie materialen, meestal vervaardigd uit stro, katoen, klei of plantaardig afval. Voornamelijk stro doet het erg goed, in sommige vergelijkingen met isolatiemateriaal welke vandaag de dag gebruikt wordt, isoleert het tot wel 20% beter!

Lees verder
Alle Vlaamse huizen tegen 2050 energiezuinig

03/02/2017

De Vlaams regering start met de hervorming van de energiepremies. Focus ligt hierbij in het slim renoveren van bestaande woningen. Hierbij speelt het isoleren van de woning volgens energieminister Annemie Turtelboom een belangrijke rol. Vooral omdat Vlaanderen vandaag beschikt over meestal oude woningen welke slecht geïsoleerd zijn. Concreet betekent dit dat oude huizen even zuinig dienen te worden dan nieuwe huizen.

Lees verder