Kan ik een bestaande vloer isoleren?

Dat kan ja, mits u de vloer openbreekt of wanneer uw woning beschikt over een kelder of kruipruimte, kan u het plafond hiervan isoleren.

Hoe werkt vloerisolatie

Eerst en vooral is het goed te weten hoe vloerisolatie precies werkt. Vloerisolatie wordt voornamelijk bij nieuwbouw woningen geplaatst. Maar ook bij grote renovatiewerken waar de vloer volledig wordt vervangen wordt meer en meer vloerisolatie geplaatst. Bij een nieuwbouw wordt vloerisolatie geplaatst over het (gewapend) beton van een woning. Dit zijn meestal isolatieplaten, of vandaag de dag vooral gespoten PUR isolatie. Over deze laag isolatie wordt de chape aangebracht, waarover nadien de vloer wordt aangebracht, meestal tegels of parket.

Vloerisolatie

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen drie soorten woningen voor een bestaande vloer te isoleren:

  • Nieuwbouw woning in opbouw
  • Bestaande woning met kelder of kruipruimte
  • Bestaande woning zonder kelder of kruipruimte

Nieuwbouw woning in opbouw

Een nieuwbouw woning in opbouw, waarbij de vloer nog niet volledig afgewerkt is, is perfect voor vloerisolatie. De vloerisolatie dient te worden aangebracht nadat het beton is gegoten, vooraleer de chape wordt gegoten. Voor nieuwbouw woningen met vloerverwarming is isolatie noodzakelijk

Bestaande woning met kelder of kruipruimte

Dit is het beste type woning om de bestaande vloer te isoleren. De vloer zelf dient niet gewijzigd of opgebroken te worden. De vloerisolatie kan namelijk worden aangebracht via het plafond van de kelder of kruipruimte.

In meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van PUR isolatie welke direct gespoten wordt op het plafond. Een andere oplossing is het plaatsen van isolatieplaten op het plafond. Deze isolatieplaten zijn gemaakt van houtwol, PIR of XPS.

Bij een kleine kruipruimte waarbij het niet mogelijk is het plafond te isoleren, is het mogelijk EPS parels op de bodem te blazen. Enig nadeel is wel dat vocht en wind wel nog altijd tot het plafond

Bestaande woning zonder kelder of kruipruimte

Een bestaande woning zonder kelder of kruipruimte isoleren is vrijwel onbegonnen werk tenzij u uw volledig huis renoveert. Het houdt vele risico’s, hoge kosten in en grote werken zijn noodzakelijk, welke ook veel afval met zich mee brengen.

Om vloerisolatie aan te brengen moet u de volledige vloer openbreken, inclusief chape indien deze aanwezig is. Dit houdt vele risico’s in, zoals het beschadigen van leidingen en kabels. Een ander nadeel is dat de vloer exact dezelfde hoogte dient te hebben na het aanbrengen van de isolatie, zodat de deuren en trappen op dezelfde hoogte blijven. Indien de vloer te laag is, gaat er warmte verloren via de deuren. Indien de vloer te hoog is, moeten de trappen en deuren ingekort worden. Het openbreken van de vloer brengt daarnaast ook veel afval met zich mee, waardoor u ook een container dient te huren wat extra kosten met zich meebrengt.

Dit is bijna in alle gevallen een kostverliezende ingreep en daarom ook niet aan te raden.