Ventilatie en isolatie: Belangrijker dan je denkt

Goed isoleren kan niet zonder goed ventileren. Wij leggen u uit waarom en tonen hoe u volwaardige ventilatie tot stand brengt. In een slecht geïsoleerde woning vindt er natuurlijke ventilatie plaats via barsten, kieren, langs vensters, deuren, enz. Die ventilatie is gewoonlijk voldoende voor een gezond binnenklimaat, om keukengeurtjes te verdrijven, het vocht uit de badkamer af te voeren en vervuilingsbronnen zoals schoonmaakproducten, transpiratie, CO2, enz. te neutraliseren. Door te isoleren neemt u die natuurlijke ventilatie volledig of gedeeltelijk weg.

Het is dus belangrijk om ze opnieuw tot stand te brengen!

Manuele ventilatie

Dit is de eenvoudigste oplossing: af en toe uw vensters openzetten. Ook als het buiten koud en regenachtig is, is de buitenlucht droger dan de bedorven lucht binnen, ook al denkt iedereen meestal het tegenovergestelde.

In de zomer ligt manueel ventileren natuurlijk voor de hand. Maar in de winter? Twee keer per dag uw vensters 10 tot 15 minuten openzetten is voldoende om correct te ventileren zonder dat uw muren afkoelen. De keuken en de badkamer kunt u beter iets langer of iets vaker ventileren.

Maar manueel ventileren is saai en ... u zou het kunnen vergeten. Soms zou er ook een tocht door het huis kunnen waaien die veel energie opslorpt.

Mechanisch ventileren

U gebruikt dus beter een gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem. Het onttrekt vochtige of vervuilde lucht langs de zogeheten vochtige ruimten (wc’s, badkamers, keukens) en laat verse lucht binnenstromen langs de bewoonde ruimten (salon, woonkamer, enz.). Dit systeem zorgt voor een voldoende groot luchtvolume voor de gezondheid van de bewoners (allergenen) en het gebouw (condensatie, schimmels, geuren, enz.).

Er bestaan grofweg twee systemen:

  • Systeem C (natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van lucht): op het dak staat een af- zuiginstallatie die de vervuilde lucht permanent afzuigt via extractieventielen in de vochtige ruimtes. De lucht komt de woning vanzelf binnen via regelbare toevoeropeningen in de ramen (een optie waaraan u moet denken bij het vervangen van de ramen). Het is ook mogelijk de afzuiginstallatie automatisch te sturen op basis van de vochtigheidsgraad.
    • Voordelen: goedkoop (+/- 3 000 euro), ideaal voor een renovatie.
  • Systeem D (mechanische aan- en afvoer van lucht): dit systeem heeft dezelfde afzuiginstalla- tie, maar nu is er ook een toevoerinstallatie van verse lucht, met toevoeropeningen in de be- woonde ruimten. Beide luchtstromen passeren door een warmtewisselaar die de energie van de uitstromende lucht recupereert en hiermee de instromende lucht opwarmt.
    • Voordelen: het energieverlies door de luchtverversing wordt met 85% beperkt, groot thermisch comfort (het systeem houdt de woning warm in de winter en koel in de zomer), groot akoestisch comfort, zeer grote luchthoeveelheid.
    • Nadelen: vrij omvangrijke werken, hoge kostprijs (ongeveer 7 000 euro), maar die hebt u snel terugverdiend door de energiebesparingen.