Woning isoleren in Vlaanderen

Inzake woningisolatie hinkt Vlaanderen achterop bij de andere Europese landen. Dit komt omdat huizen en gebouwen in Vlaanderen nogal verouderd zijn. Een goed geïsoleerd huis kan to 40% op zijn energierekening besparen. Isoleren lijkt op het eerste zicht duur, maar is één van de meest rendabele manieren om te besparen. Dankzij de premies van de Vlaamse Overheid zijn de isolatiewerken meestal terug verdient op minder dan 5 jaar tijd!

Waarom isoleren?

  • Uw wooncomfort stijgt. In een geïsoleerde woning daalt de temperatuur minder snel in de winter en blijft ze constant in de zomer. Met een goede isolatie vermijdt u vochtproblemen, schimmels en zwammen en dus ook de gezondheidsproblemen die er het gevolg van zijn.
  • Uw energiefactuur daalt. Het uitgespaarde bedrag hangt natuurlijk af van de omvang van de isolatiewerken. Als u zowel de vloer, het dak als de muren van een oude woning isoleert, bespaart u tot meer dan 40%. Kiest u bovendien voor een condensatieketel met hoog rendement, dan bespaart u nog meer.
  • De geluidsoverlast vermindert. Een goede isolatie dempt de geluiden die van buiten doordringen. In een stedelijke omgeving is geluidsisolatie goud waard, zeker als u in de buurt van een luchthaven woont.
  • De waarde van uw woning stijgt. Om een woning te verkopen (of te verhuren) hebt u voortaan een EPC-certificaat nodig met de energieprestaties van uw woning. En een goed geïsoleerde woning krijgt u vlotter verkocht.

Is uw woning (goed) geïsoleerd?

U hebt pas een woning gekocht en u twijfelt of de isolatie wel in orde is? Of u besluit om eindelijk eens iets te gaan doen aan de isolatie van uw woning? Gebruik de volgende trucjes om snel uit te maken hoe het gesteld is met de thermische of akoestische isolatie.

Zes factoren verraden een slecht geïsoleerde woning:

  • In de winter voelt de binnenkant van uw buitenmuren en vensters koud of zelfs ijskoud aan en in de zomer is deze warm.
  • Uw ruiten zijn aan de binnenzijde vaak aangedampt.
  • Voorbijrijdende auto’s lijken dwars door uw salon te razen.
  • Zodra u uw verwarming uitschakelt, koelen uw kamers snel af.
  • Het duurt een hele tijd vóór de temperatuur wordt bereikt die op de thermostaat is ingesteld.
  • U voelt de tocht afkomstig van vensters en deuren. Doe de kaarstest: zet een brandende kaars bij een raam. Begint het vlammetje te flikkeren? Dan weet u dat er wat mis is met de isolatie. Maar waarschijnlijk hebt u dan ’s avonds ook dat koude briesje gevoeld dat uw neusvleugels streelt terwijl u in uw luie zetel tv kijkt.

De leeftijd van uw woning zegt vaak veel over de isolatie ervan

Het jaar waarin uw woning werd gebouwd, is bijna altijd een goede graadmeter voor de isolatie. Enkele mijlpalen:

  • Voor 1945:  Vóór de Tweede Wereldoorlog had vrijwel geen enkele woning spouwmuren. Het is eenvoudig om met het blote oog een spouwmuur te detecteren: alle bakstenen zijn in de lengterichting gemetseld, in zogeheten streks verband. Vaak zijn ook enkele verticale voegen open gelaten.
  • 1945 tot 1980: Vóór die datum werd bijna geen enkel huis geïsoleerd. Pas vanaf de grote oliecrisissen en de beruchte “autoloze zondagen” van de jaren 1970 begon men stilaan aan isoleren te denken tijdens het bouwen. In die periode werden vooral woningen met een elektrisch verwarmingssysteem beter geïsoleerd.
  • 1980  tot 1990: Uw woning is waarschijnlijk wel in zekere mate geïsoleerd, maar volgens de normen die toen golden. Meestal betekent dit 2 of 3 cm isolatie in de muren en glaswol van 5 tot 6 cm dikte onder het dak. Die waarden zijn nu volledig voorbijgestreefd en u kunt dus nog aanzienlijke winst boeken met een betere isolatie.
  • 1990 - heden: Vanaf die periode worden muren en daken van nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd. Vloeren komen pas veel later aan

Soorten isolatiemateriaal

Isolatiematerialen zijn beschikbaar in alle vormen en functies. Zo verschillen ze in prestatie, duurzaamheid, prijs en functie zoals het isoleren van de spouwmuur, dak, zolder of buitengevel.

Wat betekent de lambdawaarde van isolatiemateriaal?

De lambdawaarde geeft de warmtegeleidbaarheid van een materiaal aan. Ze bepaalt hoeveel warmte op één seconde door 1 m2 van een bepaald materiaal gaat dat 1 meter dik is.
Met andere woorden: hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert. Dat is dus een belangrijke maatstaf bij de keuze van een materiaal. Lambda wordt uitgdrukt in W/mK, dat wil zeggen in watt per meter en per graad. Men zegt dat een materiaal een isolatiemiddel is als zijn lambdawaarde kleiner is dan 0,065 W/mK. Er zijn tegenwoordig veel materialen met een lambda tussen 0,020 en 0,040. Maar hou er wel rekening mee dat een iets hogere lambda- waarde soms gemakkelijk te compenseren is met een iets grotere dikte.

Ramen en vensters isoleren

Langs ramen kan tot 15% van de warmte in een woning weglekken. Goed om weten is dat gewoon dubbel glas nu voorbijgestreefd is! Tegenwoordig installeert u beter superisolerend hoogrendementsglas, dat voorzien is van folies (die minder stralingswarmte doorlaten) en edelgassen. Om de juiste beglazing te kiezen, kijkt u naar de U-waarde (lees het kaderstuk). De U-waarde van hoogrendementsglas schommelt momenteel rond 1. Vergelijk dit met de U-waarde 6 van enkel glas en 3 van gewoon dubbel glas. Of met andere woorden: vervang uw vertrouwde dubbel glas en uw isolatie wordt drie keer beter! Een fameuze energiewinst!

Buitengevelisolatie

Wanneer het isoleren van de spouwmuur niet mogelijk is omdat er geen spouwmuur aanwezig is of deze niet geschikt is, dan is buitengevelisolatie een prima alternatief

Vloerisolatie

Last van koude voeten? Dan is uw vloer waarschijnlijk slecht geïsoleerd. Wist u dat de vloer verantwoordelijk is voor 15% van de warmteverliezen van een woning? Zoals bij muren verhoogt het aanbrengen van isolatie de stralingstemperatuur van de wand of vloer, zodat u gemakkelijker de comforttemperatuur bereikt: u kunt 1 tot 3°C minder stoken om hetzelfde warmtegevoel te krijgen. Een vloer isoleren is een delicaat werkje. Om er maximaal voordeel uit te halen, dient u een gespecialiseerd en erkend bedrijf in te schakelen.

Dakisolatie

Zonder isolatie ontsnapt 30% van de warmte via het dak. De reden daarvoor is een eenvoudig principe uit de fysica: warme lucht stijgt. Een doeltreffende warmte-isolerende barrière op dak en zolder is dus essentieel. Dat is ongetwijfeld de belangrijkste ingreep bij renovatie of isolatie. De werken zijn vrij eenvoudig uit te voeren en u voelt onmiddellijk de positieve weerslag op uw energierekening. De kosten zijn bijgevolg snel terugverdiend.

Spouwmuurisolatie

Tot 25% van de warmte ontsnapt langs de buitenmuren. Alleen via het dak gaat dus meer warmte verloren. De impact van buitenmuren wordt vaak onderschat. De wanden die ons omgeven, stralen warmte of koude uit en geven ons dus een behaag- lijk of onbehaaglijk gevoel. Niet-geïsoleerde muren, die in de winter dus koud zijn, verplichten ons om de verwarming één of twee graadjes hoger te zetten en dus meer uit te geven! Door een goede muurisolatie krijgen ze een grotere thermische inertie.

Nieuws

Alle Vlaamse huizen tegen 2050 energiezuinig

03/02/2017

De Vlaams regering start met de hervorming van de energiepremies. Focus ligt hierbij in het slim renoveren van bestaande woningen. Hierbij speelt het isoleren van de woning volgens energieminister Annemie Turtelboom een belangrijke rol. Vooral omdat Vlaanderen vandaag beschikt over meestal oude woningen welke slecht geïsoleerd zijn. Concreet betekent dit dat oude huizen even zuinig dienen te worden dan nieuwe huizen.

Lees verder
Isoleren sterk in de lift in Vlaanderen

01/02/2017

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, zoveel is duidelijk. In de eerste zeven maanden van 2015 werden meer dan 12 000 woningen voorzien van isolatie. Dit is in stijgende lijn met de vorige jaren en zelfs 50% meer dan het aantal geïsoleerde woningen vergeleken met 2 jaar terug.

Lees verder
De opkomst van bio-isolatie en het strohuis

01/02/2017

De laatste jaren komen er heel wat nieuwe isolatiematerialen op de markt. Er is ook een steeds groter wordende vraag een aanbod naar zogenaamde bio-isolatie materialen, meestal vervaardigd uit stro, katoen, klei of plantaardig afval. Voornamelijk stro doet het erg goed, in sommige vergelijkingen met isolatiemateriaal welke vandaag de dag gebruikt wordt, isoleert het tot wel 20% beter!

Lees verder